Tuesday, November 28, 2017

Kisah hujung tahun


Assalamualaikum...
Apa khabar semuanya?

Dah nak masuk bulan Disember kan? Musim banjir...
Cuaca di Kuantan seminggu ini bagai musim luruh. Sejuk. Hujan tetapi tidak lebat tapi tidak berhenti. Cuma hari ini sahaja nampak sedikit matahari tetapi kalau tengok awan, gelap sahaja. Ayuh doa kan.

Okaylah. Cerita Acik Laura bila penghujung tahun. Kerja? Agak sibuk. Kuliah baru mula untuk program internal. Kelam kabut segala lagi. Kuliah untuk program UTM akan mula minggu depan. Jadi sebagai ketua unit pendaftaran utk faculty ni, Acik kenalah siapkan macam - macam perkara. Hehe. Tak apalah. Rutin sahaja.

Dan setiap hujung tahun, tugas Acik Laura adalah kena pergi sekolah anak - anak. Sign buku rekod. Sang adik ari tu, hari kedua terakhir sekolah tu, dah telefon acik. Dia tengah berdebar - debar. Takut tak capai target maksunya ni. Katanya exam susah. Huhu.

Hari terakhir sekolah tu waktu acik sampai sekolahnya, dia makin berdebar. Risau sangat. Bila sampai our turn dan ustazah bagitahu resultnya, legalah jadinya. Dapat juga kekalkan nombor satu dalam kelas. Dalam tingkatan dapat nombor 4. Resultnya improve banyak juga kecuali dua subjek yang kena beri tumpuan. Iaitu Matematik dan Tafsir. Yang dua ni menurun banyak.

Sang kakak pula tahun ni SMA. Jadi baru sahaja selesai peperiksaan akhir. Belum dapat result lagi. Dan sebab si adik dapat nombor 1, moksu belanjalah. She request nak makan Pizza. Then, pergilah kami tapau pizza huts bawa balik makan di rumah. 
Si adik ni tahun depan naik kelas dan dapat jadi Pengawas sekolah. Kena beli bau sekolah baru warna biru pula.


Okay, ni I sesaja nak tempel gambar laman my bonda. 


Pokok rambutan dekat garaj berbuah agak lebat. Jenis gula batu. Pokok ini sahaja yang berbuah lebat. Selebihnya jarang - jarang sahaja. Apa pun I bersyukur sahaja.


Ni pula gambaran sebahagian laman depan rumah Bonda I. Yang selalu dirindu. 


Si adik dipaksa bergambar sebelum ke Raub. Suasana kampung kan? Percubaan mengambil gambar panorama. Hahaha. Tu bonda sedang tunjuk pada Along pokok - pokok yang dah ditempah orang.  


Okay now, nak tunjuk hasil pisang terbaru dari laman my bonda. Pisang raja udang. Alhamdulillah buahnya masak baru - baru ini. Buahnya boleh tahan besar. Ini bekalan bonda untuk I bawa balik Kuantan.

Ni gambar pokok dan buahnya yang masih muda. Ia berwarna merah keungguan. Lama betul nak tunggu pokoknya besar dan berbuah.

Sekarang juga musim orang berkhatan kan? Anak kakak pon ikut berkhatan dua orang sekali. Yang sulung dan yang nombor dua. 


Dapat gambar ni dari kakak, mengekek I ketawa. Hamboi dia nak juga feeling sama. Ini si bongsu. Umurnya pula belum sampai tiga tahun lagi. My sepet. 


Ni ha yang berkhatan dua orang. Abanglong Adib dan Abang Ngah Nan
Okaylah. Itu sahajalah updates untuk kali ini.

May Allah bless All.

1 comment:

  1. owh.. dah bersunat ye afnan dan adib.. alhamdulillah dah selesai semua.. cepatnya masa berlalu.. macam baru lagi dengar cerita diorang masa kecil2..

    ReplyDelete