Wednesday, January 24, 2018

Kisah ke Ulu Sungai, Raub

Assalamualaikum

Ni nak share pengalaman ke Ulu Sungai.
Tak pernah pergi pun area Ulu Sungai ni walaupun dia dalam daerah Raub juga. Kalau nak menghala ke Cameron Highland, dari Raub, kita akan lalui simpang nak ke Ulu Sungai ni.

Okay, apa yang best di Ulu Sungai?
1. Sungainya lah. Kawasan air terjun
2. Duriannnnnnn... hehehe

Okay, dalam kawasan Raub baru - baru ini, hanya kawasan sekitar Ulu Sungai yang ada banyak buah durian kampung. Rata - rata penduduk disini ada kebun durian yang banyak. Ada staff kakak I, dusunnya sahaja ada 40 pokok durian yang berbuah lebat. Jadi ke sinilah kami mencari durian.

I sampai petang Jumaat lepas, di rumah kakak, terus makan durian yang kakak beli dari staff dia. Pergh memang sedap. Sekali hadap je 3 biji. Sejak durian dah mahal, I memang dah jarang makan durian. Tapi bila kakak kata, durian Ulu Sungai harga masih mampu milik, I pon datanglah.

Hari sabtu hari tu, kami jelajah pula kampung orang asli. Kampung Satak. Masuk sahaja ke kawasan Satak, kami dah excited sebab nampak buah rambutan sedang merah yang banyak. Terfikir juga, tak kan tak ada orang kait buah rambutan tu. Tak jual? Sebab memang dah merah sangat ia di pokok.

Round - round cari Sempak (durian lah), membuatkan kami ronda seluruh kampung. Besar kampung Satak ni. Jumpa orang tengah kait rambutan, kami berhenti. Mintak beli tapi mereka bagi free sahaja. Agaknya dia pon dah tak termakan.

Akhirnya kami jumpa lah tempat orang jual durian. Nego harga, dia kata dia jual dengan harga RM 6.50 sekilo. Boleh dah tu. Sebab kat kawasan jalan utama Ulu Sungai tu orang jual RM 9.00 sekilo. Ini durian yang sesuai makan. Kalau durian untuk buat tempoyak, harganya lebih murah. Around RM 4.50 sekilo. Tapi abang ipar I kata, kalau pergi hari kerja, boleh dapat harga around RM 4.00 sahaja untuk durian buat makan. I nak ke Raub lagi minggu depan. Ada urusan kerja. Harapnya durian masih ada. Hehehe.

Lepas beli durian dalam 25 kilo, keluarlah kami dari kampung Satak dan perjalanan ke sungai pon dimulakan. Okay, kami menuju ke area Pos Buntu. Nak ke kawasan berkelah Lata Lembik. Tapi air sungai besar. Tak sesuai mandi. Jadi sekadar melihat keindahan alam sahaja.

Okay, sila layan gambar di bawah.


Kucing tido. ditangan montelku


Sebilangan durian di rumah kakak. Yang ni yang kakak beli dari staff nya. Staff kakak tak nak jual tapi kakak bayar juga. Sebab kakak dah kata nak beli.Jumaat malam tu kakak dan abang ipar kopek durian. Yang mana isi cantik diasingkan untuk makan. I lah tu. Selebihnya masuk bekas dan akan di proses buat tempoyak. Keadaan ini kan buat I lagi terkenang kisah zaman budak - budak dulu. Kalau balik kampung Raub I waktu musim durian, pergi kebun atau kawasan durian sepokok tu, arwah abah akan kupaskan lepastu dapatlah sebesen setiap seorang untuk proses durian jadi tempoyak. Lepas dah siap proses, arwah abah akan masukkan garam kasar dan masukkan tempoyak dalam bekas.

Mengimbau kenangan sungguh.


Hah, ni lagi satu pokok yang dah jadi rare. Pokok koko you! Allah, excited betul I bila nampak pokok ni. Lebih eksited dari nampak durian. Ni pon zaman kanak - kanak riang dulu. Syok betul makan buah koko kat atas pokok koko. Sekitar rumah dulu banyak pokok koko tapi sejak besarkan rumah, pokoknya pon ditebang. Ni adik yang jual buah durian. Ayah berketurunan asli tapi emaknya berketurunan cina. Sangat fasih cakap cina. 


Ada gaya adik - beradik tak? 


Durian yang kami beli lebih kurang banyak beginilah. Tapi ni orang lain punya sebab yang kami punya dah selamat masuk kereta.


Lebatkan? Hahahaha. tak habis - habis


Suasana kampungDia lagi. Hahahaha. Yang ni warna merah kulitnya. Berpenyakit ni. 


Now, kita cerita tentang sungai. I sempat posing kat Jambatan Gantung di Pos Buntu. Allah debo weh. Sebab I penakut sikit tapi demi gambar I naik jugak.Air besar. Jadi tak berani nak mandi.


Sila bertabah tengok aksi I di jambatan gantung


I lagi.


Cuma bergambar ala hipster. Hahahha. Padahal ajust tudung je tuh.Okay. Itulah sahaja kenangan ke Ulu Sungai. Actually latanya cantik. Lata lembik namanya. Sila google ye kalau nak tengok gambar lain yang berkaitan dengan lata dan air terjunnya.

May Allah bless

No comments:

Post a Comment