Tuesday, October 16, 2012

Belajarlah

Assalamualaikum. Saya mahu menulis. Terkenang tugas hakiki yang perlu diurus segera. Mahu berkongsi tentang rasa. Tapi biarlah saya simpan jadi rahsia. Mahu bercerita tentang keseronokan hidup saya bimbang ada yang rasa jelek membaca kisah entah apa - apa.

Saya hanya mahu berpesan.

Kepada Para Pelajarku, Sila SERIUS BELAJAR. Rugi jika masa muda anda dihabiskan dengan perkara - perkara yang remeh - temeh. Pekerjaan anda adalah sebagai seorang pelajar. Bukan sebagai seorang model facebook, atau penganalisis status media sosial. Bukan juga pemain permainan internet, Bukan juga perokok tegar. Bukan juga pekerjaan anda itu pelepak tegar kedai makan. Juga bukan pemuat turun video atau lagu dari internet ke telefon - telefon pintar milik anda.

Oh ya, pekerjaan anda juga bukan kaki tidur di asrama. Atau kaki racing di jalanan. Bukan juga sebagai pemerhati suasana kuliah.

Jadi, Sila SERIUS BELAJAR. Tugas anda hanya 1. Iaitu belajar. Belajarlah dengan serius. Belajarlah dengan bersungguh - sungguh. Jika anda tidak mahu belajar untuk masa depan, belajar lah agar anda cemerlang peperiksaan.

Iya. Ini pesanan ikhlas dari saya. Tiada yang istimewa bakal saya dapat dari mana - mana pihak untuk berbicara dan berpesan begini. Tulus ikhlasnya dari dalam hati. Belajarlah mengenal nikmat dan kebesaran Allah. Belajarlah mengenal Allah.

Jalankan tugas anda. Kerana telah banyak yang telah anda tinggalkan. Kerana anda itu Khalifah yang dipilih.

SILA SERIUS BELAJAR

No comments:

Post a Comment