Wednesday, July 10, 2013

Salam Ramadhan 1434 HAssalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh and salam 1 Malaysia to all readers.

Alhamdulillah, it's Ramadhan people!. The month that we've been waiting for a year ago. Alhamdulillah, alhamdulillah, alhamdulillah.

Last Ramadhan, I was so weak to do things especially after iftar but this year I hope the things can change. But then, Allah menguji daku semalam on our first day of Ramadhan 1434 H.

Semalam daku menggigil menunggu waktu berbuka. Maybe because of turun naik bangunan empat tingkat itu agaknya. Then, having meeting with the CEO till late evening. Dan sebaik sahaja minum segelas air sesudah buah kurma dua biji ditelan, kepala berdenyut kuat. SubhanAllah.

Mahu pitam. Sungguh mahu menghabis tahiyat akhir Maghrib ku rasa lemah benar. Mata sudah mahu tertutup rasanya.

Usai sembahyang, Ku telan ubat sebijik, terus tutup lampu dan tidur. Sedar - sedar jam sudah menjangkau pukul 10.30 malam. Waktu terjaga,  kepala sudah lega dan sudah bertahan.

Alhamdulillah. Hari ini baru selesai kuliah dari jam 8.30 pagi tadi. Ada rasa letih. Ku harap boleh bertahan dan tidak menggigil seperti semalam.

Last year I thought it was worse enough but this year, I really hope I can survive.

Salam Ramadhan seluruh muslimin dan muslimat
Panjangkan doa buat saudara mara kita di Palestin, Syria, Mesir dan Rohingia.
May Allah bless...


p/s: gambar di atas gambar kek carrot buatan sendiri. Mengapa gambar itu dipilih? Kerana ku teringin tapi umah kuantan tak de oven. Tak mengapa nanti ku balik kampung ku bakar kek ini. Bahan - bahannya mudah. Sedap ada buttermilk dan jus oren. Pernah sekali ku bubuh air sunquick. Menjadi juga. Buttermilk dari perahan limau mandirin pun ada juga ku pernah cuba. Tak perlu letak cream cheese topping pun tidak  mengapa. Sedap dimakan begini sahaja. Oh, sungguh ku teringin. Lebih - lebih lagi di bulan puasa ini. Apakah perlu daku ke kedai resepi rahsia?

P/s: p/s pun dah panjang. baik mengarang sahaja kan? Hahahahahaha... Jangan gelak, saya sedang berpuasa!

p/s lagi: gebu kan kek saya diatas? hehehehehehheheheehehehehe.

No comments:

Post a Comment