Friday, November 3, 2017

Entry Macam - Macam


Assalamualaikum. Sihat tak semuanya? Me? Alhamdulillah sihat sahaja. Bagaimana cuaca di kawasan anda sekarang? Di Kuantan, dah mula musim hujan. Mendung segala. Hujan tiap - tiap hari sekarang. Tak kira masa. Kadang - kadang pagi agak cerah kemudian cuaca berubah dan hujan. Tiap - tiap petang atau malam mesti hujan sekarang. Sejukkkk.

Hehehe. Sorry sebab tidak memblog secara serius sekarang. Ketiadaan bahan. Entry kali ini I cuba mengarang dengan bahan - bahan yang ada. I mean gambarlah.

Okay mari mulakan dengan bahan bacaan wishlist. I memang sangat suka membaca. I membaca dimana - mana. Hehehe. Okaylah ni empat buah buku yang I nak sangat beli. Tapi kalau boleh I nak beli direct dari Indonesia sebab harganya lebih murah kan? Ada sapa - sapa boleh cadangkan kenalan di Indonesia untuk I dapatkan buku - buku ni? hehehe.

Tere Liye. Sejak terbeli buku yang tajuknya Rindu, I jadi gemar pula dengan tulisannya. Kemudian I dapatkan buku Tentang Kamu. Oh, menarik benar. Kemudian I follow fan pagenya di Instagram. Kemudian ada 1 status katanya buku - bukunya tidak akan diulang cetak lagi sebab protes atas tax keatas penulis yang dikenakan pihak kerajaan. lepas tu I pon macam susah hati. Hehhe. So I godek segala comments kat goodreads, dan juga Ig atau blog yang buat review, jadi I simpulkan, 4 naskah ini mesti I dapatkan segera. Hehehe.









Okay, update laman my bonda? I balik bercuti selama seminggu minggu lepas. Laman my bonda meriah benar. Macam selalu. 

Pisang - laman my bonda depan belakang kiri kanan atau senang ceritanya seluruh kawasan rumah, bonda tanam pelbagai jenis pokok pisang.  Sepanjang 1 balik seminggu tu, tiga tandan pisang masak. Pisang kapas, Pisang sematu, Pisang emas. Pisang - pisang ni ada yang diagih pada jiran - jiran dan pada kaum keluarga. Selebihnya dibuat goreng pisang waktu breakfast dan petang, dibuat bubur, direbus makan dengan kelapa parut, dibuat pengat dll. Dan sebenarnya ada sepokok lagi pisang yang sudah masak belum ditebang bonda. Pisang raja udang. Pisang berwarna unggu ketika masih muda dan bertukar kepada warna merah tua keorenan bila masak. Korang pernah tengok?

Ni I attach gambar hasil kutipan hari apa tah ari tu. Nak buat masak.


Ini semua orang tahu kacang botor kan. Ada dua versi dirumah bonda. Satu versi panjang - panjang. Tengok tu panjang dari bekas telur. Satu lagi jenis biasa. Selamat jadi ulam.


Limau kasturi buahnya meriah betul. Kadang - kadang masak dipokok dan gugur ke tanah sahaja. Buahnya agak besar. Ini sengaja diambil untuk buat basuh - basuh ikan dan selebihnya buat air.

Limau purut pula tidaklah lebat. Pokoknya pun tidak banyak dahan. Tetapi buahnya ada. Tak pernah putus. Ini kita buat 'langai kepala'. Segar.



Terung bulat warna putih ini species baru dirumah. Selamat ku assam pedaskan dah. Rasanya sama sahaja dengan terung bulat warna unggu.


Satu hari bonda ajak berjalan ke rumah Mak Ngah Noor. Arwah suami Mak Ngah Noor ni sepupu arwah abah I. Rumahnya pon dekat sahaja dengan rumah bonda. Dalam kawasan perumahan yang sama. Jadi, setiba di laman rumah Mak Ngah I dah tertarik dengan bunga oren yang meriah ini. Terus ambil gambar. Dan Mak Ngah terus bagi benih. Allah. Hehehe. Pokoknya menyerupai pokok ulam raja. Sangat lawa. SubhanAllah.


Ini pula pokok bunga dirumah jiran. Satu petang I berjalan ke rumah jiran selang dua buah dari rumah bonda. Biasanya ikut short cut je melalui pintu pagar dibahagian kiri rumah bonda. Tapi petang tu, I ikut depan. Ikut jalan raya. Tiba - tiba terperasan pokok bunga ni di depan rumah jiran. Lawanya. Kudup besar - besar. Tapi daunnya berbulu. Bonda kata, boleh gatal kalau terkena. Gigih I ambil gambar. Memang lawa weh. Dan bunga ni magic. Nak tahu apa? Fasa awal, bunganya warna putih. Kemudian bila sudah lama kembang ia akan berubah warna ke warna pink begini. 


Okay ni nak share jugak hahaha gambar memasak. I upload kat IG, ada kawan mintak resepi. Bukan seorang tapi dua orang hehehe. Aduhai... Kejadiannya dalam fridge ada daging lembu dah siap rebus. Bonda kata, dia tak mahu masak gulai. Jadi nak tumis - tumis je. So, kami pon menumis lah. Tumis bawang, tumis halia, masukkan serai. Dah mesra, masukkan serbuk lada. bubuh air. Kasi mereneh. Kemudian, letak serbuk kunyit. Letak tomato. Tapi I kan kreatif. Nampak atas para ada rosemary dan basil leave, kasi masuk sekali lah. Perasakan. Siap. Lepas tu upload kat blog: My daging masak tumis dengan rosemary dan basil leave. Lepas tu ada orang mintak resepi weh? Hehehe. Bila masuk opis hari Isnin lalu, kawan opis mintak resepi jugak sebab gambar nak sedap. Hehehe. 



Gambar bawah ni kejadiaannya hari Sabtu. Nak pergi tengok kereta I sebenarnya. Lepas tu jadilah Family Outing pulak. Ada along, angah, kak ngah, bonda dan terselit seorang anak along. Katanya jatuh. Kaki bengkak. Jadi angah I ambil kat asrama dia. Dapatlah dalam dia terenjut - enjut tu berjalan sama.  Ni kami lunch kat Temerloh. Kedai ni serve Gulai Tempoyak Ikan Patin. Memang terkenal. Kedai Pak Usop. Tapi... bersedialah bayar makanan ye. hahaha. Nasib angah belanja.


Ini sahaja nak selit gambar my best buddies. Gambar ni lama dah. Seingat I sebelum puasa kot. Tu mak buyong pon dah sarat benar sekarang. 

Okaylah.
Stay strong ye semua. Hujung tahun mesti banyak kerja nak pulun kan? Hehehe.

Jumpa lagi...
Take care semua.

May Allah bless.

May Allah eases everything for us.

4 comments:

  1. kalau berkesempatan akak boleh tolong belikan for u kalau akak ke Bandung.
    Akak akan ke sana January 7 nanti.
    i hope i boleh dapat carikan the books for u.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Allah. Kak yan....
      Tq sangat. Nanti apa2 zura contact kakak ye...
      Menjenguk anak2 ke nanti tu?

      Delete
  2. Wah.banyaknya tanaman di rumah. Meati sejuk maya memandang. Best ke buku hasil tulisan penulis indonesia?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thanks sudi singgah. Mmg byk tanaman bonda.
      Buku2 dr indonesia ni sy pilih2 juga. Karya Tere Liye ni sy ada dua. Sgt menarik. Kupasannya dan lenggok bahasanya lain dari kebanyakan penulis Malaysia. Cubalah baca.

      Delete